Menu

Mama Na Palniku - kulinarny blog młodej mamy: o kuchni, dzieciach i macierzyństwie

Przepisy na szybkie i smaczne potrawy, opatrzone dziecięcym humorem, rodzinnymi perypetiami i refleksjami na temat macierzyństwa.

Z miłości do czekolady... Mus(owy) afrodyzjak

mamanapalniku

Pobudza zmysły, pieści podniebienie i dodaje energii. Moja ukochana czeko, czeko, czekolada! Oto szybki przepis na mooocno czekoladowy deser, w sam raz na Walentynki. Niech miłość będzie z Wami!

 

Nie będę powtarzać utartych frazesów, że niby Dzień Zakochanych to niepotrzebne święto, bo uczucia powinniśmy okazywać sobie każdego dnia. Owszem, kochać powinniśmy codziennie, ale okazji do celebrowania miłości - nigdy za wiele! :)

 

Kochać można na wiele sposobów. Najsilniejszą i najpiękniejszą miłością jest jednak ta, którą rodzic darzy swoje dziecko...


 

"Noszę twe serce z sobą"

Noszę twe serce z sobą (noszę je w moim
sercu) nigdy się z nim nie rozstaję (gdzie idę
ty idziesz ze mną; cokolwiek robię samotnie
jest twoim dziełem, kochanie)

i nie znam lęku przed losem (ty jesteś moim losem)
nie pragnę piękniejszych światów (ty jesteś mój świat prawdziwy)
ty jesteś tym co księżyc od dawien dawna znaczył
tobą jest co słońce kiedykolwiek zaśpiewa

oto jest tajemnica której nie dzielę z nikim
(korzeń korzenia zalążek pierwszy zalążka
niebo nieba nad drzewem co zwie się życiem; i rośnie
wyżej niż dusza zapragnie i umysł zdoła zataić)
cud co gwiazdy prowadzi po udzielnych orbitach

noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu)

(Edward Estlin Cummings, tł. Stanisław Barańczak)

 

 

MUS CZEKOLADOWY

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
200 ml kremówki
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka brandy (opcjonalnie)
wiórki czekoladowe do dekoracji

Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Jajka umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek dodać rozpuszczoną ciepłą czekoladę i szybko dokładnie wymieszać. Ostudzoną masę dokładnie wymieszać z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłożyć do dekoracji), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na 1-2 godz., by się mocno schłodził. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

© Mama Na Palniku - kulinarny blog młodej mamy: o kuchni, dzieciach i macierzyństwie
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci