Menu

Mama Na Palniku - kulinarny blog młodej mamy: o kuchni, dzieciach i macierzyństwie

Przepisy na szybkie i smaczne potrawy, opatrzone dziecięcym humorem, rodzinnymi perypetiami i refleksjami na temat macierzyństwa.

Baby, babki, babeczki...

mamanapalniku

Słoneczna pogoda udzieliła się mojemu starszemu synowi, który zapragnął... pikniku na plaży. A że marzenia trzeba spełniać, zorganizowaliśmy sobie taki piknik w domu. Plaża = piasek, a jak piasek, to babki. Baby, babeczki. Były. Bynajmniej nie z piasku. Jedna to nawet marmurkowa...

 

Już kilka dni temu dzieci bez problemu znalazły pomysłowe zastosowanie wakacyjnych gadżetów z logo RMF FM, które wygrałam w jednym z konkursów tej stacji. Przyszły pocztą akurat w Dniu Kobiet, umilając nam resztę dnia. Chłopcy natychmiast zatargali plażowy ręcznik do swojego pokoju, rozłożyli parasol i założyli słoneczne okulary (o które toczyła się największa wojna), popijając raz po raz wodę z żółtego bidonu. Od tamtej pory starszy ciągle powtarzał coś o biwakowaniu, plażowaniu, pikniku... I babeczkach. Koniecznie miałam mu upiec babeczki. No to upiekliśmy. Babeczki i babę. Piaskowej nie było - pokusiliśmy się na marmurkową. Przynajmniej nie sypało w oczy, a piasek nie chrzęścił w zębach.

Najpierw do pieca trafiły cynamonowe babeczki z owocami. Proste i błyskawiczne. Gdy się piekły, zdążyliśmy z chłopakami przygotować ciasto na smakowitą, cytrynowo-kakaową babę. Potem wystarczyło tylko upiec, polać stopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem i voila - ciacho gotowe!

"Babko, babko udaj się, a jak nie, to cię zjem". Udały się, ale i tak zjedliśmy :) Spróbujcie sami!

 

CYNAMONOWE BABECZKI Z OWOCAMI

Składniki:

2 śliwki

2 jabłka

30 dag mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko

10 dag cukru (najlepiej brązowego)

5 łyżek oleju

1/4 litra maślanki

Owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W dużej misce połączyć jajko z cukrem, olejem i maślanką. Dodać mąkę, energicznie wymieszać (uwaga: masa powinna być gruzełkowata, nie gładka, inaczej babeczki będą zbyt suche). Gotowe ciasto połączyć z pokrojonymi owocami.

Blachę do muffinek albo foremki natłuścić i napełnić ciastem do 3/4 głębokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepłe babeczki można posypać cukrem pudrem.

 

BABA "MARMUREK"

Składniki:

20 dag masła

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

tabliczka czekolady pełnomlecznej

3 jajka

3 łyżki mleka

2 łyżki kakao

1 torebka cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

otarta skórka i sok z 1 cytryny

cukier puder do posypania

tłuszcz i bułka tarta do formy

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbić wszystkie jajka, nie przerywając ucierania. Dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, otartą skórkę oraz sok z jednej cytryny. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do masy, całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nasmarować cienką warstwą tłuszczu, a następnie posypać bułką tartą formę keksową o długości 30 cm. Przelać do niej połowę przygotowanego ciasta. Do reszty masy dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać. Wlać do formy. Obydwa rodzaje ciasta przemieszać dużym widelcem, wykonując spiralne ruchy. Wstawić formę do dobrze nagrzanego piekarnika, piec przez 50 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjąć ciasto z pieca, lekko przestudzić. Delikatnie wyjąć z formy, odłożyć do całkowitego wystygnięcia. Roztopić w rondelku czekoladę pełnomleczną, polać ostudzone ciasto. Odstawić do zastygnięcia polewy. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

 

© Mama Na Palniku - kulinarny blog młodej mamy: o kuchni, dzieciach i macierzyństwie
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci